8 technieken voor productie automatisering

Het verhogen, of kwalitatief verbeteren, van uw productie via productieautomatisering wordt steeds belangrijker. Juist omdat de levenscyclus en Time-to-Market van producten steeds korter wordt.
Hier over 8 technieken die u kunt inzetten op productie te automatiseren.

Total Productivity helpt bij de automatisering van uw productie

Als u ideeën heeft voor productie automatisering borrelen er ongetwijfeld vragen bij u op.

 • Hoe pak ik dit aan?
 • Welke technieken zijn er in te zetten?
 • Hoe sluit ik menselijke fouten uit?
 • Wat is de ROI (return of investment?
 • En kan ik meerdere producten met één systeem bouwen?

Allemaal vragen waar Total Productivity u mee kan ondersteunen. Productie automatisering zetten wij in met als achterliggende gedachte om uw rendement te verhogen. Dat is altijd het uitgangspunt. Wij kijken naar het hele productieproces en zoeken de optimale mix tussen mens, methode en machine.

Hoe pak ik productie automatisering aan?

Door onze jarenlange ervaring in het automatiseren van de productie begeleiden wij u stap voor stap in het gehele proces. Van intakegesprek, via concept en engineering tot aan de daadwerkelijke bouw van het system en de installatie op uw locatie.

Welke technieken zijn er in te zetten?

Effectiviteit en efficiëntie zijn de sleutelwoorden voor de keuze welke technieken er ingezet kunnen worden. Hier 8 technieken:

 1. Robotica
 2. Cobotica
 3. Vision
 4. Handmatige assemblage
 5. Testapparatuur
 6. Digitale werkinstructies
 7. Poka Yoka oplossingen
 8. KANBAN systemen

Dit is een greep uit de technieken die we kunnen inschakelen. Daarbij zetten we grensverleggende oplossingen in en zoeken structureel naar “nog beter”.

Hoe sluit ik menselijke fouten uit?

Soms is volledig automatiseren niet mogelijk en blijf je, bijvoorbeeld door variatie in producten en opties of doordat de ROI niet haalbaar is, afhankelijk van assemblage door operators. Dan nog kan productie automatisering uitkomst bieden door menselijke fouten uit te sluiten, bijvoorbeeld door het inzetten van Visual Factory. Visual Factory is een breed toepasbaar softwaresysteem (via modules) waarmee je eenvoudig zelf visuele werkinstructies kunt maken én aanpassen. Daarnaast kunnen we een Poka Yoke systeem toevoegen. Daarin wordt bijvoorbeeld een schroefmachine alleen vrijgegeven als de vorige handeling goed is afgesloten en de controlestappen zijn uitgevoerd.

Wat is de ROI (return of investment)?

Via een concept study kunnen we bepalen wat de optimale terugverdientijd van uw investering (ROI) is. We snappen dat de terugverdientijd van uw investering in de productie automatisering kort moet zijn. Met technische analyses en ROI berekeningen kunnen wij bepalen of automatisering daadwerkelijk interessant voor u is.

Lees hier meer over concept study.

Kan ik meerdere producten met één systeem bouwen?

In onze oplossingen voor het automatiseren van uw productie kunnen wij een systeem realiseren waarin eenvoudig omgeschakeld kan worden naar andere producten of productvarianten. Daarbij kijken we naar optimale flexibiliteit in seriegrootte en productformaat.
Door integratie met uw ERP systeem is het ook mogelijk om de volledige mix productie in one-piece-flow te borgen.

Lees hier meer over one-piece-flow productie.

productie automatisering

Hoe komt mijn productieautomatisering tot stand? 

 

Oriëntentatiegesprek productie automatisering

Om goed in kaart te brengen wat uw wensen zijn, starten we met een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Hierin bepalen we op welke manier we slim, binnen budget en met oog voor ROI uw productie kunnen automatiseren. Dit is de fase voor het afbakenen van uw doelstellingen en, ook heel belangrijk, het bepalen van de (technische) randvoorwaarden. 

Conceptfase

In de conceptfase maken we eerst een analyse van uw productieproces. Dan kijken we op welke manier we uw productieautomatisering vorm kunnen geven. De concepten die daaruit voortvloeien toetsen we aan factoren zoals kwaliteit, Return on Investment (ROI), risico’s, capaciteit en betrouwbaarheid. 

Meer weten? Lees hier alles over TP concepts. 

Engineering

Als het concept voor uw nieuwe productieautomatisering akkoord is, wordt dit uitgewerkt in een 3D-model. In dit 3D-model staan alle machines, robotica en maakdelen van het systeem. Daarna volgen de detailtekeningen voor alle maakonderdelen van de assemblagelijn. 

Meer weten? Lees hier alles over TP engineering

Constructing

Aan de hand van de detailtekeningen uit de engineeringsfase wordt het gehele systeem, inclusief de besturing, in onze fabriekshal samen gebouwd. Als dat afgerond is, nodigen we u uit voor de Factory Acceptance Test (FAT). Daarna gaat het systeem op transport en vindt de installatie op uw locatie plaats. Als laatste volgt dan nog de Site Acceptance Test (SAT) en is uw systeem klaar voor gebruik. 

Meer weten? Lees hier alles over TP constructing.

Heeft u interesse in productie automatisering?

Heeft u interesse in een vrijblijvend oriëntatiegesprek? Vul het contactformulier in of bel ons op 0226 – 33 50 13