Is one-piece-flow de heilige graal in de maakindustrie?

Met regelmaat wordt one-piece-flow toegepast in de assemblage-oplossingen van Total Productivity.
Maar wat is one-piece flow en is dit altijd de beste oplossing? Alex Valkering, Sales & Marketing Manager bij TP (Lean Black Belt certified), legt het uit.

Video: one-piece-flow bij SAG Alutech (1:15)

Wat is one-piece-flow?

Als een product of kleine batch door een proces stroomt zonder stil te staan wordt dit one-piece-flow genoemd. Het product of de subassemblage wordt dan eerst helemaal afgemaakt voordat er aan een nieuw product begonnen wordt. Doordat de processtappen elkaar snel opvolgen komen de goederen niet stil te liggen. Dit wordt binnen de Lean filosofie gezien als de beste manier om producten te realiseren.

One-piece-flow in de praktijk

Bij productie van meer complexe producten is dit de oplossing om te besparen op (tussen)voorraden, snelle levertijden te realiseren en snel in te spelen op gewijzigde situaties. Een goed voorbeeld uit ons portfolio is de firma SAG Alutech Nederland die ordergestuurd brandstoftanks voor vrachtwagens produceert en assembleert.

De eindklant van de truck kan vlak voor assemblage nog met aanpassingen komen waardoor er een ander type brandstoftank moet worden geleverd . Het is aan Alutech om op het juiste moment de juiste tank aan te leveren. In zo’n situatie is one-piece flow de oplossing. Door het systeem te koppelen aan het ERP-systeem van de vrachtwagenleverancier weet men exact welk type tank wanneer nodig is. Door order specifieke werkinstructies en kwaliteitscontrole  worden onderdelen alleen gebruikt voor courante producten. Hierdoor ontstaat er geen verstoring en kan Alutech op tijd leveren.

Kwaliteit als uitgangspunt

Klant specifiek en snelle levertijd lijken elkaar in theorie te bijten maar met one-piece-flow kun je dit praktisch realiseren. Dit vraagt natuurlijk wel iets van een organisatie. Wanneer je geen tussenvoorraden wenst is de kwaliteit essentieel, je kunt immers bij een foutief eindproduct niet terugvallen op een ander product uit voorraad. One-piece-flow maakt fouten direct zichtbaar. Dit dwingt medewerkers in dit proces om fouten direct te herstellen.

Crap in Trash Out (CITO)

Kwaliteit begint bij de juiste data. Als de voorraden, orders en stuklijsten niet kloppen dan heb je als organisatie nog iets te doen voorafgaande aan een Lean (one-piece) flowproductie. Maar ook tijdens productie is een kwaliteitssysteem noodzakelijk om in flow te blijven. Met digitale werkinstructies, inline en end-of-line controle kun je dit adequaat borgen.

De heilige graal

Bij een beperkte productvariëteit is er vaak geen haalbare business case om one-piece-flow te implementeren, de noodzakelijke investering weegt simpelweg niet op tegen de voordelen. Zo zijn er best meer situaties te bedenken waarbij je niet denkt aan one-piece-flow maar waar andere assemblage-oplossingen beter tot hun recht komen. One-piece-flow is dus beslist geen heilige graal waarmee je elk productieprobleem kunt oplossen.

 

TP Concept Study

Daarom zoeken we bij Total Productivity naar de balans tussen Mens, Middelen en Methode om tot de beste concept oplossingen te komen. Door alle elementen in het proces te analyseren kom je tot een concept wat het beste past bij de situatie. Zo’n TP Concept Study dient vaak als basis voor de juiste investeringsaanvraag bij nieuwe producten of processen. Maar ook bij bestaande processen kan het antwoord geven op vragen als integratie van one-piece-flow productie. Kortom wij kijken eerst naar de situatie (huidige en gewenst) en komen dan met het onderbouwde advies of one-piece-flow de juiste manier van produceren en assembleren is.

Interesse in een soortgelijk project voor uw bedrijf?

Heeft u doelen op het gebied van productiviteitsverbetering? Spreken onze aanpak en portfolio u aan? Of wilt u meer weten over productie- en assemblagesystemen, robotica of VisualFactory digitale werkinstructies?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.