referenties » keykeg – Parallel ontwikkelen van product en proces

Concurrent engineering van product én proces

Concurrent Engineering (CE), ofwel de parallelle ontwikkelmethode, wordt tegenwoordig veel toegepast om de marktintroductietijd van een product te verkorten. Naast verkorting van het ontwikkelproces kan ook de kwaliteit van het eindproduct verhoogd worden en de kosten van het ontwikkelproces worden verlaagd. Daarbij kan door parallel te ontwikkelen energieverbruik, onderhoud en hergebruik aan het eind van de productlevenscyclus in het ontwerp worden meegenomen.

Voorwaarden voor concurrent engineering zijn goede samenwerking met veel communicatie tussen de teamleden en open innovatie.

Lightweight Containers verovert de wereld met recyclebaar bierfust

Ruim zeven jaar geleden kwam Lightweight Containers met de KeyKeg, het eerste recyclebare bierfust voor eenmalig gebruik. Met dezelfde eigenschappen als een stalen bierfust, maar met grote voordelen voor brouwer, distributeur en eindgebruiker. Sindsdien is een nieuwe generatie containers met nog betere eigenschappen ontwikkeld. De productielijn daarvoor, in intensieve samenwerking met Total Productivity ontwikkeld, werd in 2012 in Den Helder in gebruik genomen.

concurrent engineering van productielijn en product
concurrent engineering verkort de marktintrodcutietijd

Meer dan 14 jaar ontwikkeling

De KeyKeg (keg is Engels voor fust) is het resultaat van meer dan veertien jaar ontwikkeling. Om minimaal dezelfde eigenschappen van een stalen fust te krijgen, bestaat de KeyKeg uit een flexibele, gelamineerde kunststof zak in een keg van PET. De KeyKeg is bestand tegen hoge temperaturen, hoge druk en ruw gebruik. Het lichte gewicht, de compacte vorm, de optimale bescherming en het noreturn- concept elimineren voor de brouwer alle sores van retourneren en schoonmaken van de zware stalen bierfusten. Bovendien kunnen distributeurs 25 procent meer bier per transport vervoeren, wat 65 procent aan logistieke kosten scheelt.

Maar, zegt CEO Jan Veenendaal, “het grootste voordeel zit bij de eindgebruiker. Het bier is langer houdbaar en smaakt beter. De uitbater kan meerdere soorten speciaalbier op tap houden”.

Meer informatie: Keykeg

Eigen productielijnen en warehouses in heel Europa en Amerika

De omzet groeide de afgelopen vier jaar met ruim vijftig procent per jaar. En toch heeft de KeyKeg nog maar een marktaandeel van 0,5 procent. Veenendaal: ‘Ons doel ligt bij 25 procent. We breiden uit met eigen productielijnen en logistieke warehouses in heel Europa en Amerika. Hoe meer productielocaties, hoe dichter bij de klant.’ Daarvoor zocht Lightweight Containers al in het beginstadium samenwerking met partners.

‘Om de capaciteitsgroei op te kunnen vangen wanneer het product een succes zou worden, is er gekozen  voor het consortiumconcept.  Alle partners zitten in de food & beverage en hebben dus allemaal hetzelfde belang.’

Minder complexe en compactere assemblagelijn

Op basis van wensen uit de markt is een sterk verbeterde uitvoering ontwikkeld die bovendien een minder complexe en compactere assemblagelijn vereist. De ontwikkeling heeft geleid tot een dubbelwandige PET-container van twintig en dertig liter in een slanke, hoge vorm, die zeer stabiel en makkelijker stapelbaar is.

Kortere time-to-market

“Voor de KeyKeg Slimline is besloten bij de opstart van de ontwikkeling, de productielijn in eigen huis op te bouwen. Dat levert op meerdere fronten voordeel op: prettiger voor onze mensen, korte communicatielijnen, kortere time-to-market en uiteindelijke lagere kosten. De productielijn heeft een hoge mate van automatisering: de loonkostenfactor heeft een beperkte invloed, zodat we in ook eigen land kunnen blijven produceren”.

Product én proces tegelijk ontwikkeld

Voor de ontwikkeling van de productielijn voor de KeyKeg Slimline ging Lightweight Containers in een vroeg stadium met ons samenwerken. Met als opdracht: zet een flexibele productielijn op, rekening houdend met tussentijdse productwijzigingen.

Intensieve samenwerking

Hans Totté, directeur van Total Productivity BV: “De klant wilde de time-to-market verkorten door de opzet van de productielijn al in gang te zetten, terwijl het product nog niet volledig was uitontwikkeld. Concurrent engineering van product en proces vraagt om intensieve samenwerking. “Onderweg” zijn meerdere technische hobbels opgelost, zoals het lasersnijden en ultrasoon lassen van de containerbodem. Daarvoor hebben we externe specialisten in de arm genomen.”

Interessante link in dit kader: GoLean!

Door parallel ontwikkelen van product en proces wordt de marktintroductietijd verkort

Total Productivity logo

Kosterij 4
1721 PN Broek op Langedijk

Telefoon: 0226 - 33 50 13

info@totalproductivity.nl

Meer weten?

13 + 5 =

Blijf op de hoogte!

Wij verspreiden regelmatig een nieuwsbrief met wetenswaardigheden en ontwikkelingen. Relevante ontwikkelingen in de markt, maar ook bij onszelf of onze klanten.

Ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken op de wijze zoals omschreven in de privacyverklaring

Ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken op de wijze zoals omschreven in de privacyverklaring

Ieder productieprobleem daagt ons op een positieve manier uit. Dit motiveert ons grensverleggende systemen te bouwen.

Volg ons op:

Total Productivity is ambassadeur van Smart Industry
dealer van VisualFactory werkinstructie software

Interessant?

Deel dan deze pagina op: