Is one-piece-flow de heilige graal in de maakindustrie?

Is one-piece-flow de heilige graal in de maakindustrie?

​ Met regelmaat wordt one-piece flow toegepast in de assemblage-oplossingen van Total Productivity. Maar wat is one-piece flow en is dit altijd de beste oplossing? Alex Valkering, Sales & Marketing Manager bij TP (Lean Black Belt certified), legt het u uit.

One-piece-flow

Als een product of kleine batch door een proces stroomt zonder stil te staan wordt dit one-piece-flow genoemd. Het product of de subassemblage wordt dan eerst helemaal afgemaakt voordat er aan een nieuw product begonnen wordt. Doordat de processtappen elkaar snel opvolgen komen de goederen niet stil te liggen. Dit wordt binnen de Lean filosofie gezien als de beste manier om producten te realiseren.

In de praktijk

Bij productie van meer complexe producten is dit de oplossing om te besparen op (tussen)voorraden, snelle levertijden te realiseren en snel in te spelen op gewijzigde situaties. Een goed voorbeeld uit ons portfolio is de firma SAG Alutech Nederland die ordergestuurd brandstoftanks voor vrachtwagens produceert en assembleert.

De eindklant van de truck kan vlak voor assemblage nog met aanpassingen komen waardoor er een ander type brandstoftank moet worden geleverd . Het is aan Alutech om op het juiste moment de juiste tank aan te leveren. In zo’n situatie is one-piece flow de oplossing. Door het systeem te koppelen aan het ERP-systeem van de vrachtwagenleverancier weet men exact welk type tank wanneer nodig is. Door order specifieke werkinstructies en kwaliteitscontrole  worden onderdelen alleen gebruikt voor courante producten. Hierdoor ontstaat er geen verstoring en kan Alutech op tijd leveren.

 

​Kwaliteit als uitgangspunt

Klant specifiek en snelle levertijd lijken elkaar in theorie te bijten maar met one-piece-flow kun je dit praktisch realiseren. Dit vraagt natuurlijk wel iets van een organisatie. Wanneer je geen tussenvoorraden wenst is de kwaliteit essentieel, je kunt immers bij een foutief eindproduct niet terugvallen op een ander product uit voorraad. One-piece-flow maakt fouten direct zichtbaar. Dit dwingt medewerkers in dit proces om fouten direct te herstellen.

Crap in Trash Out (CITO)

Kwaliteit begint bij de juiste data. Als de voorraden, orders en stuklijsten niet kloppen dan heb je als organisatie nog iets te doen voorafgaande aan een Lean (one-piece) flowproductie. Maar ook tijdens productie is een kwaliteitssysteem noodzakelijk om in flow te blijven. Met digitale werkinstructies, inline en end-of-line controle kun je dit adequaat borgen.

 

one-piece-flow bij Alutech

De heilige graal

Bij een beperkte productvariëteit is er vaak geen haalbare business case om one-piece-flow te implementeren, de noodzakelijke investering weegt simpelweg niet op tegen de voordelen. Zo zijn er best meer situaties te bedenken waarbij je niet denkt aan one-piece-flow maar waar andere assemblage-oplossingen beter tot hun recht komen. One-piece-flow is dus beslist geen heilige graal waarmee je elk productieprobleem kunt oplossen.

TP Concept Study

Daarom zoeken we bij Total Productivity naar de balans tussen Mens, Middelen en Methode om tot de beste concept oplossingen te komen. Door alle elementen in het proces te analyseren kom je tot een concept wat het beste past bij de situatie. Zo’n TP Concept Study dient vaak als basis voor de juiste investeringsaanvraag bij nieuwe producten of processen. Maar ook bij bestaande processen kan het antwoord geven op vragen als integratie van one-piece-flow productie. Kortom wij kijken eerst naar de situatie (huidige en gewenst) en komen dan met het onderbouwde advies of one-piece-flow de juiste manier van produceren en assembleren is.

 

Nieuws

TP op Kunststoffenbeurs 2021

Op de Kunststoffenbeurs vind je een compleet overzicht van nieuwe machines voor de verwerking en bewerking van kunststoffen. Daarnaast vind je slimme oplossingen in kostprijs-besparing, optimalisatie van productieprocessen, productontwikkeling en smart industry.

Nieuwe aanwinst: Dennis Broers-Project Engineer

Total Productivity is altijd op zoek naar talenten die een aanvulling kunnen zijn op het bestaande team. Gelukkig kunnen we daarin leunen op het netwerk van dat team, want uit dit kanaal komen vaak de meest waardevolle suggesties. We zijn dan ook erg blij met de komst van Dennis.

Use Case – Flexibele Clips Mounting Unit

Vanuit haar oplossingsgerichte en proactieve aanpak nam POLYTEC contact op met Total Productivity (TP) met de vraag een oplossing te vinden voor het assembleren van clips en moeren op de bodemplaat. Deze clips en moeren zijn noodzakelijk bij de montage van het paneel onder de auto. Daarnaast moet er geluidsabsorberend materiaal op dit paneel worden bevestigd om het geluidsniveau van de auto te beperken..

Use Case – One-piece-flow assemblagelijn met robot vision cell

SAG Alutech Nederland B.V. is specialist in ontwikkeling en productie van brandstoftanks, hydraulische tanks en opslagkasten van aluminium, staal en roestvrij staal voor de bedrijfswagenindustrie. Zij is een ontwikkelingspartner voor alle grote truck- en busfabrikanten.

Hun verzoek een assemblagelijn te ontwikkelen om verschillende types brandstoftanks compleet geassembleerd en Just-in-Time aan te leveren met 100% kwaliteitscontrole, is door ons als volgt uitgewerkt:

Samenwerken aan de fabriek van de toekomst

Al ruim vijftien jaar onderhouden Total Productivity (TP) en TNO een prettige samenwerkingsbasis, onder meer in het Fieldlab Flexible Manufacturing op de Brainport Industries Campus in Eindhoven (BIC). Hier worden vraag en aanbod op het gebied van digitale innovatie en robotisering met elkaar verbonden. De BIC is een inspirerende praktijkomgeving waar productiebedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen en leveranciers elkaars kennis, mogelijkheden en netwerk kunnen benutten. TP neemt deel aan het Fieldlab Flexible Manufacturing met een werkcel die is voorzien van VisualFactory (VF).

Meld je GRATIS aan bij de kunststoffenbeurs

Vacatures

Nieuwe aanwinst: Dennis Broers-Project Engineer

Total Productivity is altijd op zoek naar talenten die een aanvulling kunnen zijn op het bestaande team. Gelukkig kunnen we daarin leunen op het netwerk van dat team, want uit dit kanaal komen vaak de meest waardevolle suggesties. We zijn dan ook erg blij met de komst van Dennis.

Vacature Business Development Accountmanager

Om onze ambitieuze groeidoelstellingen op de middellange termijn te realiseren zijn wij op zoek naar een proactieve Business Development Accountmanager die affiniteit heeft met, en kennis heeft van techniek en procesoptimalisatie (Technische Bedrijfskunde, LEAN en/of QRM).

Vacature lead-engineer

Door aanhoudende groei zijn wij op zoek naar een lead-engineer. in deze functie ben je verantwoordelijk voor het (doen) bedenken, ontwerpen, engineeren van een optimaal en gebalanceerd ontwerp wat aan alle functionele-, technische-, kostprijs- en vormgevingseisen voldoet.

Vacature projectmanager

Door aanhoudende groei zijn wij op zoek naar een projectmanager. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het realiseren van technische projecten van ontwerp tot en met inbedrijfstelling bij de klant.

Vacature service-engineer / onderhoudsmonteur

Door aanhoudende groei zijn wij op zoek naar een service-engineer / onderhoudsmonteur. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het preventief en correctief onderhouden van door ons ontwikkelde productiesystemen in binnen- en buitenland.

Contact

Total Productivity BV

Kosterij 4
1721 PN BROEK OP LANGEDIJK
+31(0)226-335013
info@totalproductivity.nl
KvK-nummer: 37147324

©2021 Total Productivity BV