Innovaties » projectie werkinstructie

projectie werkinstructie

Projectie werkinstructie als operator support systeem

Bij TNO in Leiden is recent in een manuele assemblagewerkplek een nieuw operator support systeem geïntegreerd. In de demonstratiecel wordt een operator ondersteund bij het uitvoeren van taken (werkinstructies) door projecties.

Met behulp van de beamer kan het juiste bakje worden aangelicht en tevens de montage-instructie op het product of het werkblad worden geprojecteerd. Hierdoor weten operators snel welk onderdeel moet worden gepakt en waar en hoe deze gemonteerd moet worden.

Feedback

Operators kunnen bovendien direct feedback krijgen als een verkeerd onderdeel wordt gepakt. Navigatie door de werkinstructies gaat (semi-)automatisch en eventuele kritische stappen kunnen handmatig bevestigd worden met behulp van virtuele knoppen die op het werkblad kunnen worden geprojecteerd.

Het systeem kan relatief eenvoudig aan externe systemen (o.a. handscanners, 2D/3D vision) worden gekoppeld. Productiedata (o.a. bewerkings- en montagetijden, kwaliteitsdata) worden uiteraard weggeschreven in een database om aanvullende analyses mogelijk te maken.

Inleren nieuwe medewerkers

Het systeem kan goed worden gebruikt bij het inleren van nieuwe medewerkers, maar is ook bruikbaar bij ervaren operators als productvarianten en materialen steeds frequenter wisselen.

Evaluatiesysteem

Deze demonstratiewerkplek is, in verband met het TKI-project Flexibele Assemblage  (fieldlab Flexible Manufacturing), op reis geweest langs diverse bedrijven. Met deze bedrijven en hun medewerkers (operators en engineers) heeft TNO metingen uitgevoerd naar de effectiviteit en efficiency van dit systeem ten opzichte van digitale werkinstructies via een beeldscherm.

Ook de effecten op de belasting van de medewerker zijn bepaald, evenals hun ervaringen met het projectiesysteem. De resultaten worden nu verwerkt.

De evaluatie van Bas Strijker, manager engineering van Bronkhorst luidt: “het was zeer waardevol om het OPS Light Guided System live in de fabriek te testen. Binnen Bronkhorst zijn er velen bij de demo’s met ons eigen product aanwezig geweest. Alle 8 operators die meededen aan het experiment waren positief. Dit heeft een positieve uitstraling. Iedereen is zo in staat om de (on)mogelijkheden van dit systeem in te schatten.”

Ontwikkeling datamodel

In het kader van ditzelfde TKI-project wordt door TNO ook een datamodel ontwikkeld dat aan dit OPS Light Guided System zal worden gekoppeld. Het datamodel bestaat uit een procesmodel (o.a. structuur voor proces en diverse activiteiten), een productmodel (o.a. productbeschrijving, onderdelen, samenstelling), een resource model (o.a. cel, gereedschap) en een receptmodel (o.a. ingrediënten, instructies).

Het datamodel maakt het mogelijk om op basis van een productie-order voor verschillende producttypen recept-gestuurd te werken: op een flexibele manier kunnen een procesbeschrijving, werkinstructies en configuratie-instructies voor een assemblagecel worden gegenereerd. De koppeling met het OPS-systeem betekent dat vanuit het datamodel straks automatisch de werkinstructies voor een assemblage-activiteit kunnen worden gegenereerd en aan het systeem kunnen worden aangeboden.

Resultaten van dit TKI-project flexibele assemblagecel worden benut in het ‘Fieldlab Flexible Manufacturing’ dat onderdeel zal zijn van het programma Fabriek van de Toekomst bij Brainport Industries. Naast de genoemde organisaties zijn hier nog meer productiebedrijven, ontwikkelaars en toeleveranciers van equipment en kennisinstellingen bij betrokken.

Nieuws

Use Case – One-piece-flow assemblagelijn met robot vision cell

SAG Alutech Nederland B.V. is specialist in ontwikkeling en productie van brandstoftanks, hydraulische tanks en opslagkasten van aluminium, staal en roestvrij staal voor de bedrijfswagenindustrie. Zij is een ontwikkelingspartner voor alle grote truck- en busfabrikanten.

Hun verzoek een assemblagelijn te ontwikkelen om verschillende types brandstoftanks compleet geassembleerd en Just-in-Time aan te leveren met 100% kwaliteitscontrole, is door ons als volgt uitgewerkt:

Samenwerken aan de fabriek van de toekomst

Al ruim vijftien jaar onderhouden Total Productivity (TP) en TNO een prettige samenwerkingsbasis, onder meer in het Fieldlab Flexible Manufacturing op de Brainport Industries Campus in Eindhoven (BIC). Hier worden vraag en aanbod op het gebied van digitale innovatie en robotisering met elkaar verbonden. De BIC is een inspirerende praktijkomgeving waar productiebedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen en leveranciers elkaars kennis, mogelijkheden en netwerk kunnen benutten. TP neemt deel aan het Fieldlab Flexible Manufacturing met een werkcel die is voorzien van VisualFactory (VF).

Is reshoring ook iets voor jouw bedrijf?

Reshoring is het terughalen van bedrijfsactiviteiten die je eerst in lagelonenlanden liet uitvoeren. Door bedrijfsactiviteiten weer naar Nederland te halen bespaar je als bedrijf kosten en heb je meer controle over de kwaliteit. Ontwikkelingsbedrijf NHN en Total Productivity helpen bedrijven de mogelijkheden van reshoring te onderzoeken.

Total Productivity bundelt krachten met Confed Group

Deze nieuwe samenwerking tussen Total Productivity en Confed Group resulteert in een geheel nieuw concept. Door samenbundeling van krachten kunnen we nu een totaalconcept in de markt zetten die volledig is toegespitst op de wensen van onze klanten

TNO ontwikkelt canvas model voor optimale samenwerking tussen mens en robot

Als onderdeel van het Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland programma van TNO hebben Alex Valkering en Hans Totté bij het RoboHouse mogen meedenken tijdens een pilot voor een nieuwe workshop. Namelijk de ontwikkeling van een canvas model waarmee de optimale samenwerking en interactie tussen mens en robot bepaald kan worden.

Vacatures

Vacature Business Development Accountmanager

Om onze ambitieuze groeidoelstellingen op de middellange termijn te realiseren zijn wij op zoek naar een proactieve Business Development Accountmanager die affiniteit heeft met, en kennis heeft van techniek en procesoptimalisatie (Technische Bedrijfskunde, LEAN en/of QRM).

Vacature lead-engineer

Door aanhoudende groei zijn wij op zoek naar een lead-engineer. in deze functie ben je verantwoordelijk voor het (doen) bedenken, ontwerpen, engineeren van een optimaal en gebalanceerd ontwerp wat aan alle functionele-, technische-, kostprijs- en vormgevingseisen voldoet.

Vacature projectmanager

Door aanhoudende groei zijn wij op zoek naar een projectmanager. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het realiseren van technische projecten van ontwerp tot en met inbedrijfstelling bij de klant.

Vacature service-engineer / onderhoudsmonteur

Door aanhoudende groei zijn wij op zoek naar een service-engineer / onderhoudsmonteur. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het preventief en correctief onderhouden van door ons ontwikkelde productiesystemen in binnen- en buitenland.

Vacature projectmonteur

Door aanhoudende groei zijn wij op zoek naar een projectmonteur. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het assembleren, installeren, testen en in gebruik stellen van door ons ontwikkelde productiesystemen.

Contact

Total Productivity BV

Kosterij 4
1721 PN BROEK OP LANGEDIJK
+31(0)226-335013
info@totalproductivity.nl
KvK-nummer: 37147324

©2021 Total Productivity BV