Innovaties » projectie werkinstructie

projectie werkinstructie

Projectie werkinstructie als operator support systeem

Bij TNO in Leiden is recent in een manuele assemblagewerkplek een nieuw operator support systeem geïntegreerd. In de demonstratiecel wordt een operator ondersteund bij het uitvoeren van taken (werkinstructies) door projecties.

Met behulp van de beamer kan het juiste bakje worden aangelicht en tevens de montage-instructie op het product of het werkblad worden geprojecteerd. Hierdoor weten operators snel welk onderdeel moet worden gepakt en waar en hoe deze gemonteerd moet worden.

Feedback

Operators kunnen bovendien direct feedback krijgen als een verkeerd onderdeel wordt gepakt. Navigatie door de werkinstructies gaat (semi-)automatisch en eventuele kritische stappen kunnen handmatig bevestigd worden met behulp van virtuele knoppen die op het werkblad kunnen worden geprojecteerd.

Het systeem kan relatief eenvoudig aan externe systemen (o.a. handscanners, 2D/3D vision) worden gekoppeld. Productiedata (o.a. bewerkings- en montagetijden, kwaliteitsdata) worden uiteraard weggeschreven in een database om aanvullende analyses mogelijk te maken.

Inleren nieuwe medewerkers

Het systeem kan goed worden gebruikt bij het inleren van nieuwe medewerkers, maar is ook bruikbaar bij ervaren operators als productvarianten en materialen steeds frequenter wisselen.

Evaluatiesysteem

Deze demonstratiewerkplek is, in verband met het TKI-project Flexibele Assemblage  (fieldlab Flexible Manufacturing), op reis geweest langs diverse bedrijven. Met deze bedrijven en hun medewerkers (operators en engineers) heeft TNO metingen uitgevoerd naar de effectiviteit en efficiency van dit systeem ten opzichte van digitale werkinstructies via een beeldscherm.

Ook de effecten op de belasting van de medewerker zijn bepaald, evenals hun ervaringen met het projectiesysteem. De resultaten worden nu verwerkt.

De evaluatie van Bas Strijker, manager engineering van Bronkhorst luidt: “het was zeer waardevol om het OPS Light Guided System live in de fabriek te testen. Binnen Bronkhorst zijn er velen bij de demo’s met ons eigen product aanwezig geweest. Alle 8 operators die meededen aan het experiment waren positief. Dit heeft een positieve uitstraling. Iedereen is zo in staat om de (on)mogelijkheden van dit systeem in te schatten.”

Ontwikkeling datamodel

In het kader van ditzelfde TKI-project wordt door TNO ook een datamodel ontwikkeld dat aan dit OPS Light Guided System zal worden gekoppeld. Het datamodel bestaat uit een procesmodel (o.a. structuur voor proces en diverse activiteiten), een productmodel (o.a. productbeschrijving, onderdelen, samenstelling), een resource model (o.a. cel, gereedschap) en een receptmodel (o.a. ingrediënten, instructies).

Het datamodel maakt het mogelijk om op basis van een productie-order voor verschillende producttypen recept-gestuurd te werken: op een flexibele manier kunnen een procesbeschrijving, werkinstructies en configuratie-instructies voor een assemblagecel worden gegenereerd. De koppeling met het OPS-systeem betekent dat vanuit het datamodel straks automatisch de werkinstructies voor een assemblage-activiteit kunnen worden gegenereerd en aan het systeem kunnen worden aangeboden.

Resultaten van dit TKI-project flexibele assemblagecel worden benut in het ‘Fieldlab Flexible Manufacturing’ dat onderdeel zal zijn van het programma Fabriek van de Toekomst bij Brainport Industries. Naast de genoemde organisaties zijn hier nog meer productiebedrijven, ontwikkelaars en toeleveranciers van equipment en kennisinstellingen bij betrokken.

Nieuws

TNO ontwikkelt canvas model voor optimale samenwerking tussen mens en robot

Als onderdeel van het Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland programma van TNO hebben Alex Valkering en Hans Totté bij het RoboHouse mogen meedenken tijdens een pilot voor een nieuwe workshop. Namelijk de ontwikkeling van een canvas model waarmee de optimale samenwerking en interactie tussen mens en robot bepaald kan worden.

Livestream: Innovatie & economie stimuleren reshoring

De afgelopen tijd heeft duidelijk gemaakt dat onze afhankelijkheid van lagelonenlanden groot is. Onafhankelijk van deze productielanden kunnen opereren is daarmee een gespreksonderwerp geworden.

Maar waarom is er eigenlijk nog zoveel productie in het buitenland? Hoe kunnen we de ketens verkorten en hoe organiseer je de productie in Nederland? We praten er tijdens deze NHNEXT livestream over met Thijs Pennink, Hans Totté, Peter Hobbelen en Marjolijn Dölle.

Business as usual “ondernemen in Corona tijd”

Normaal gesproken spreekt er weinig ambitie uit deze uitspraak, maar tegenwoordig is het nastreven van “business as usual” al een hele uitdaging. Met trots melden we dan ook dat we onze recente projecten zonder vertraging hebben weten op te leveren. Met veel creativiteit hebben we oplossingen gevonden voor de uitdagingen die op ons pad zijn gekomen.

Mark Winter, nieuwe project engineer-constructeur

​Het zoemde al een tijdje door het gebouw: Winter is coming. Op 1 september was het dan zover: Mark Winter start bij Total Productivity als Project engineer-constructeur.

Hoe gaat Total Productivity om met Corona?

De wereld is in de ban van het Corona/Covid-19-virus. De media informeert ons dagelijks over het aantal besmettingen in Nederland. Natuurlijk neemt Total Productivity ook haar verantwoordelijkheid.

Vacatures

Vacature lead-engineer

Door aanhoudende groei zijn wij op zoek naar een lead-engineer. in deze functie ben je verantwoordelijk voor het (doen) bedenken, ontwerpen, engineeren van een optimaal en gebalanceerd ontwerp wat aan alle functionele-, technische-, kostprijs- en vormgevingseisen voldoet.

Vacature projectmanager

Door aanhoudende groei zijn wij op zoek naar een projectmanager. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het realiseren van technische projecten van ontwerp tot en met inbedrijfstelling bij de klant.

Vacature service-engineer / onderhoudsmonteur

Door aanhoudende groei zijn wij op zoek naar een service-engineer / onderhoudsmonteur. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het preventief en correctief onderhouden van door ons ontwikkelde productiesystemen in binnen- en buitenland.

Vacature projectmonteur

Door aanhoudende groei zijn wij op zoek naar een projectmonteur. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het assembleren, installeren, testen en in gebruik stellen van door ons ontwikkelde productiesystemen.

Contact

Total Productivity BV

Kosterij 4
1721 PN BROEK OP LANGEDIJK
+31(0)226-335013
info@totalproductivity.nl
KvK-nummer: 37147324

©2020 Total Productivity BV