Innovaties » projectie werkinstructie

projectie werkinstructie

Projectie werkinstructie als operator support systeem

Bij TNO in Leiden is recent in een manuele assemblagewerkplek een nieuw operator support systeem geïntegreerd. In de demonstratiecel wordt een operator ondersteund bij het uitvoeren van taken (werkinstructies) door projecties.

Met behulp van de beamer kan het juiste bakje worden aangelicht en tevens de montage-instructie op het product of het werkblad worden geprojecteerd. Hierdoor weten operators snel welk onderdeel moet worden gepakt en waar en hoe deze gemonteerd moet worden.

Feedback

Operators kunnen bovendien direct feedback krijgen als een verkeerd onderdeel wordt gepakt. Navigatie door de werkinstructies gaat (semi-)automatisch en eventuele kritische stappen kunnen handmatig bevestigd worden met behulp van virtuele knoppen die op het werkblad kunnen worden geprojecteerd.

Het systeem kan relatief eenvoudig aan externe systemen (o.a. handscanners, 2D/3D vision) worden gekoppeld. Productiedata (o.a. bewerkings- en montagetijden, kwaliteitsdata) worden uiteraard weggeschreven in een database om aanvullende analyses mogelijk te maken.

Inleren nieuwe medewerkers

Het systeem kan goed worden gebruikt bij het inleren van nieuwe medewerkers, maar is ook bruikbaar bij ervaren operators als productvarianten en materialen steeds frequenter wisselen.

Evaluatiesysteem

Deze demonstratiewerkplek is, in verband met het TKI-project Flexibele Assemblage  (fieldlab Flexible Manufacturing), op reis geweest langs diverse bedrijven. Met deze bedrijven en hun medewerkers (operators en engineers) heeft TNO metingen uitgevoerd naar de effectiviteit en efficiency van dit systeem ten opzichte van digitale werkinstructies via een beeldscherm.

Ook de effecten op de belasting van de medewerker zijn bepaald, evenals hun ervaringen met het projectiesysteem. De resultaten worden nu verwerkt.

De evaluatie van Bas Strijker, manager engineering van Bronkhorst luidt: “het was zeer waardevol om het OPS Light Guided System live in de fabriek te testen. Binnen Bronkhorst zijn er velen bij de demo’s met ons eigen product aanwezig geweest. Alle 8 operators die meededen aan het experiment waren positief. Dit heeft een positieve uitstraling. Iedereen is zo in staat om de (on)mogelijkheden van dit systeem in te schatten.”

Ontwikkeling datamodel

In het kader van ditzelfde TKI-project wordt door TNO ook een datamodel ontwikkeld dat aan dit OPS Light Guided System zal worden gekoppeld. Het datamodel bestaat uit een procesmodel (o.a. structuur voor proces en diverse activiteiten), een productmodel (o.a. productbeschrijving, onderdelen, samenstelling), een resource model (o.a. cel, gereedschap) en een receptmodel (o.a. ingrediënten, instructies).

Het datamodel maakt het mogelijk om op basis van een productie-order voor verschillende producttypen recept-gestuurd te werken: op een flexibele manier kunnen een procesbeschrijving, werkinstructies en configuratie-instructies voor een assemblagecel worden gegenereerd. De koppeling met het OPS-systeem betekent dat vanuit het datamodel straks automatisch de werkinstructies voor een assemblage-activiteit kunnen worden gegenereerd en aan het systeem kunnen worden aangeboden.

Resultaten van dit TKI-project flexibele assemblagecel worden benut in het ‘Fieldlab Flexible Manufacturing’ dat onderdeel zal zijn van het programma Fabriek van de Toekomst bij Brainport Industries. Naast de genoemde organisaties zijn hier nog meer productiebedrijven, ontwikkelaars en toeleveranciers van equipment en kennisinstellingen bij betrokken.

Nieuws

Hoe gaat Total Productivity om met Corona?

De wereld is in de ban van het Corona/Covid-19-virus. De media informeert ons dagelijks over het aantal besmettingen in Nederland. Natuurlijk neemt Total Productivity ook haar verantwoordelijkheid.

Innovatie en economische ontwikkelingen stimuleren reshoring

Innovatie en economische ontwikkelingen stimuleren reshoring Door de behoefte aan het terug halen van productie activiteiten worden we gedwongen tot ontwikkeling De situatie omtrent COVID19 en de...

Alex Valkering, nieuwe Marketing & Sales manager Total Productivity

Alex Valkering, nieuwe Marketing & Sales manager Total Productivity​ ​Per 1 Augustus is ons team gecompleteerd met de komst van Alex Valkering. Alex is verantwoordelijk voor de...

Vacature service engineer / onderhoudsmonteur

Als service engineer ben je verantwoordelijk voor het bij onze klanten preventief en correctief onderhouden van door ons ontwikkelde productiesystemen in binnen en buitenland. Het werk is primair mechanisch en elektrisch.

Use case – Visual Factory in het Fieldlab Flexible Manufacturing

Total Productivity integreert dit najaar in samenwerking met TNO, het Shopfloor Control Systeem “Visual Factory” in één van de demo werkplekken op de BIC Campus in Eindhoven.

Vacatures

Vacature service engineer / onderhoudsmonteur

Als service engineer ben je verantwoordelijk voor het bij onze klanten preventief en correctief onderhouden van door ons ontwikkelde productiesystemen in binnen en buitenland. Het werk is primair mechanisch en elektrisch.

Vacature Project Engineer-Constructeur

Total Productivity groeit. Wij willen onze kennis en capaciteit op het gebied van Project Engineering en -constructie in het werktuigbouwkundig vakgebied, versterken. Wij zijn daarom altijd op zoek werktuigbouwkundig engineers die ons team kunnen versterken

Contact

Total Productivity BV

Kosterij 4
1721 PN BROEK OP LANGEDIJK
+31(0)226-335013
info@totalproductivity.nl
KvK-nummer: 37147324

©2020 Total Productivity BV