Logo Total Productivity BV
reshoring uit lagelonenlanden

Innovatie en economische ontwikkelingen stimuleren reshoring

Door de behoefte aan het terug halen van productie activiteiten worden we gedwongen tot ontwikkeling

De situatie omtrent COVID19 en de economische gevolgen die dit met zich meebrengt heeft onze opinie inzake offshoring veranderd. De kwetsbaarheid van de globale productieketens zijn bloot gelegd. Door grote afstanden en veel schakels zijn we kwetsbaar gebleken. De afgelopen jaren zijn we in West-Europa vaker gewaarschuwd, maar door de huidige pandemie lijken we nu echt wakker geschud.

De aandachtspunten

De huidige crisis maakt duidelijk dat onze afhankelijkheid van lagelonenlanden groot is. Onafhankelijk kunnen opereren van deze productielanden is daarmee een gespreksonderwerp geworden. Daarnaast zijn er vele andere factoren die een rol spelen:

· Transport

Naast dat er kosten met transport gemoeid vraagt transport doorgaans ook veel tijd. Dit strookt niet meer met de hedendaagse verwachting van de consument “vandaag besteld, morgen in huis”.

· Kwaliteit en duurzaamheid

Productie in lagelonenland biedt doorgaans een verhoogde kans op incourante producten. Testen en controleren op ons eigen continent blijft vaak noodzakelijk.
Daarnaast zijn de lange productieketens belastend voor ons milieu en heeft dit impact op schaarse energiebronnen.

· Importheffingen

Een aantal voordelen van offshoring zijn achterhaald door de tijd; zo zijn de lonen in deze productielanden inmiddels fors gestegen en heeft het fenomeen importrechten zijn herintrede gedaan. Handelsoorlogen worden eenzijdig dan wel meervoudig beslecht met extra heffingen, importbeperkingen en -verboden. Dit zorgt ervoor dat een product “Made in Europe” niet alleen aantrekkelijk klinkt voor de consument maar ook interessant geprijsd kan zijn.

Voordelen van reshoring

Veel productiebedrijven doen al decennialang aan offshoring. Er zijn echter ook (Nederlandse) producenten die circa 10 jaar geleden zijn gestart hun productie terug te halen; het zogenaamde reshoring.

Zo keerde elektronicaconcern Philips, die in de jaren 90 zijn productie verplaatste naar Azië, gedeeltelijk terug naar het Friese Drachten. De productie van de iets duurdere, voor de westerse markt bestemde scheerapparaten vindt nu hier plaats omdat Philips op deze manier o.a. transportkosten uitspaart. Bron: Rapport Reshoring

Naast de genoemde logistieke besparing kennen de Europese maakbedrijven hogere kwaliteitsstandaarden en kan er sneller worden geleverd. De Time to Market is daarmee korter en de kans op incourante producten kleiner. In voorkomende gevallen leidt productie in Europa zelfs tot een kosteneffectief eindproduct.

Ook niet onbelangrijk:

  • Veranderingen of nieuwe productvarianten kunnen op het laatste moment nog worden doorgevoerd. Hierdoor kan er snel geanticipeerd worden.
  • Duurzame productie onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden.
  • Het Intellectueel Eigendom is geborgd.
  • Bij een goede productie inrichting met de juiste automatisering kan de Total Cost of Ownership (TCO) in veel gevallen lager zijn ten opzichte van offshoring.

Technologische vooruitgang

Reshoring wordt verder gestuwd door technologische vooruitgang en innovatie. Robotisering en digitalisering compenseren hogere uurlonen. Deze technologische vooruitgang bevindt zich in een steeds verdere volwassenheidsfase waardoor deze oplossingen betaalbaarder worden.

In dit artikel wordt de algemene ontwikkeling en tendens beschreven inzake reshoring. Bij elk product en/of bedrijf spelen weer andere factoren en cijfers. De TP Concept Study is een onderzoek om uit te laten voeren om antwoord te krijgen op de vraag of reshoring in uw specifieke geval zinvol is.

Neem voor meer informatie gerust contact op met: Alex Valkering of Sjaak Stoop .
Alex Valkering, nieuwe marketing & sales manager bij Total Productivity

Alex Valkering, nieuwe Marketing & Sales manager bij Total Productivity

Per 1 Augustus is ons team gecompleteerd met de komst van Alex Valkering. Alex is verantwoordelijk voor de Marketing en Sales binnen onze organisatie.
Alex is een succesvolle ondernemende professional met een flink aantal jaren verkoop- en managementervaring, voornamelijk in de ICT. Met deze ervaring, in combinatie met zijn technisch bedrijfskundige achtergrond, heeft hij als zelfstandig ondernemer jonge talenten en ondernemers gecoacht en geadviseerd op het gebied van commercie en bedrijfskunde.
Bij toeval kwam hij in contact met Hans Totté, onze Algemeen Directeur. Nadat de klik was gemaakt heeft dit snel en soepel geresulteerd in zijn overstap naar Total Productivity. Alex was onder de indruk van de werkwijze en professionaliteit van onze organisatie waar hij zijn competenties zoals klantgerichtheid, ondernemerschap en samenwerken goed kan inzetten. Zijn proactieve houding, LEAN denkwijze en sportieve instelling zijn duidelijk een toegevoegde waarde voor ons team.

Kennismaken met Alex?

Dat kan uiteraard! Alex is via email te bereiken via A.Valkering@totalproductivity.nl en telefonisch op 06-15017128.
N.B.: De volgende editie van deze nieuwsbrief zal u worden aangeboden onder de naam TP Update.
favicon-total-productivity
Kosterij 4
1721 PN Broek op Langedijk
Telefoon: 0226 - 33 50 13
info@totalproductivity.nl
Volg ons ook op social media:
youtube facebook twitter linkedin